De 5 huidzonden

Sommige gewoonten zijn echt not done voor je huid. Als je wilt dat je er later ook nog gezond en mooi uitziet, kan je daarom beter nu afscheid nemen van de volgende huidzonden.

 

  1. Onbeschermd zonnen

Een grote boosdoener van vroegtijdige huidveroudering ontstaat door UVA en UVB-straling. Wil je mooi oud worden, gebruik dan het liefst altijd zonbescherming. Het is overigens een misverstand dat je je alleen in moet beschermen als de zon schijnt. UVA-straling gaat namelijk dwars door wolken en glas, en kan dus het hele jaar door jouw huid verouderen. Goed smeren is dus altijd belangrijk, ook als het bewolkt is.

 

  1. Roken

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid, maar het is ook slecht voor je huid! Roken vermindert de doorbloeding en het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor de huid er grauw uit gaat zien. Door roken verliest de huid collageen en elastine, hierdoor zullen er sneller rimpels ontstaan. Bovendien wordt de laag dode huidcellen dikker, wat ook een vaal en grauw aanzicht geeft. Onder de ogen, waar de huid dunner is, kan de huid donkerder kleuren. Wat een vermoeide blik geeft.

 

  1. Onvoldoende slaap

Eén nachtje te weinig slaap kan al zorgen voor een verhoging van cortisol. Cortisol vermindert de productie van hyaluronzuur, waardoor de huid droger wordt. Daarnaast wordt het collageen in de huid stugger. Weinig slaap vermindert de aanmaak van melatonine en dit hormoon helpt je huid te herstellen en nieuw collageen aan te maken. Het is een super krachtig antioxidant. Pak voldoende nachtrust, zodat je huid tot rust kan komen.

 

  1. Overmatig alcoholgebruik

Door alcohol neemt het aantal antioxidanten in het lichaam en dus ook in de huid af. Antioxidanten beschermen ons tegen slechte stoffen, zoals UV-straling, van buitenaf. Bij een tekort aan antioxidanten wordt een bepaald proces in onze cellen of weefsels verstoord. Hierdoor kunnen onder andere ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen ontstaan. Na het nuttigen van één glas alcohol neemt de kracht van deze “beschermers” al af.

 

  1. Stress

In tijden van stress stijgt de hoeveelheid stresshormoon (cortisol) in je lichaam, we hebben bij het stukje over onvoldoende slaap al uitgelegd waarom dat zo slecht is. Daarbij leidt een chronisch verhoogde cortisolspiegel tot een verslechterde barrièrefunctie van je huid. De huid kan gaan irriteren, ontsteken of rood worden. Langdurige stress veroorzaakt bovendien nog eens een versnelde huidveroudering. Doordat je lichaam door de stijging van cortisol stoffen aanmaakt die het collageen in je huid kapotmaken. Genoeg redenen om het nu eindelijk eens lekker rustig aan te doen!

 

Herken je een van deze huidzonden bij jezelf? Wil je graag eens kijken naar het totaal plaatje aangaande jouw huid? In ons instituut geven we je graag een persoonlijk advies.
Maak een afspraak bij ons.